Živnosť alebo s. r. o.?
Zadajte ročný príjem a výdavky. Porovnáme, koľko vám po daniach a odvodoch zostane ako živnostníkovi a koľko ako majiteľovi s. r. o.
Z čoho výpočet vychádza
- Každý rok rovnaký príjem a výdavky. Odvody živnostníka sa počítajú z príjmu predchádzajúceho roka, takže pri stálom príjme platí rovnaký základ. Sumy sú za celý rok podľa pravidiel platných od 1. 7. 2026.
- Nemáte iný príjem, manžela ani deti: odpočítame len nezdaniteľnú časť na vás, bez daňového bonusu.
- Živnostník nie je platiteľ DPH. Pri obrate nad 50 000 € za rok sa ním od nasledujúceho roka stane a paušálne výdavky už uplatniť nemôže.
- S. r. o. má jedného spoločníka, ktorý si nevypláca mzdu. Celý zisk po zdanení si vyplatí ako dividendu so zrážkovou daňou 7 % a z dividendy sa zdravotné poistenie neplatí. Ak nie ste inde zamestnaný, platíte zdravotné poistenie ako samoplatiteľ v minimálnej výške.
- Minimálnu daň s. r. o. neplatí za prvý rok, v ktorom vznikla. Výpočet ukazuje bežný rok, keď ju platí.
Čo výpočet nezachytí
- Ručenie: živnostník ručí celým svojím majetkom, spoločník s. r. o. za záväzky spoločnosti do výšky svojho nesplateného vkladu.
- Dôchodok: bez mzdy si spoločník s. r. o. neplatí sociálne poistenie, takže si nesporí na dôchodok a nemá nárok na nemocenské.
- Účtovníctvo: s. r. o. vedie podvojné účtovníctvo a podáva účtovnú závierku, čo býva drahšie ako evidencia živnostníka. Rozdiel zadajte do ďalších nákladov s. r. o.
Ostávate pri živnosti? Pozrite si, koľko si každý mesiac odkladať: Koľko si odložiť na dane
Časté otázky
Môžem si v s. r. o. vyplácať aj mzdu?
Áno, mnoho spoločníkov kombinuje mzdu a dividendy. Mzda je pre s. r. o. náklad, ale platia sa z nej odvody zamestnanca aj zamestnávateľa a daň z príjmov. Takú kombináciu tento výpočet nepočíta, prepočítajte ju s účtovníkom.
Platí s. r. o. minimálnu daň aj v prvom roku?
Nie. Za prvé zdaňovacie obdobie, v ktorom spoločnosť vznikla, sa minimálna daň neplatí (§46b ods. 7 zákona o dani z príjmov). Výpočet ukazuje bežný rok.
Platí sa z dividend zdravotné poistenie?
Nie. Z dividend vyplatených zo zisku za roky od 2017 sa zdravotné poistenie neplatí (§29b zákona č. 580/2004 Z. z.). Zo zisku za rok 2025 a neskôr sa z nich zráža daň 7 %.
Prečo pri vyššom príjme vypadnú paušálne výdavky?
Pri obrate nad 50 000 € za kalendárny rok sa od nasledujúceho roka stanete platiteľom DPH (§4 zákona o DPH) a platiteľ DPH počas celého roka si paušálne výdavky uplatniť nemôže (§6 ods. 10 zákona o dani z príjmov).
Zdroje
Sadzby a hranice sme overili 2. 11. 2026 v zneniach zákonov účinných v roku 2026 a na stránkach Sociálnej poisťovne a finančnej správy.
- Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, znenie na rok 2026 (Slov-Lex)
- Sociálna poisťovňa: zmeny pre SZČO od 1. januára 2026
- Zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení, znenie od 1. 7. 2026 (Slov-Lex)
- Zákon č. 222/2004 Z. z. o DPH, znenie na rok 2026 (Slov-Lex)
- Finančná správa: nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka za rok 2026
Nech si vyberiete živnosť alebo s. r. o., faktúry vo vporiadku vystavíte za pár sekúnd.
Vyskúšať vporiadku zadarmo